Mąka gryczana to mąka bezglutenowa. Jest ona dobrym źródłem białka i błonnika oraz ma niski indeks glikemiczny. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu na naleśniki gryczane, gdyż są one odżywcze i bardzo smaczne.
Składniki na naleśniki:
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy mąkę i mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej trzepaczką do jajek).
Przygotowujemy sobie składniki na farsz: myjemy, kroimy i rwiemy :)
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażymy naleśniki. Takie naleśniki są trochę grubsze od zwykłych. Z tej porcji wyjdzie nam około 4-5 sztuk.
Po usmażeniu nakładamy farsz do naleśników, polewamy olejem i zwijamy lub po prostu składamy na pół i zajadamy.
Składniki na naleśniki:
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 2 jajka
- pół szklanki mleczka kokosowego (rzadkiej części)
- odrobina masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
- łosoś wędzony
- papryka czerwona, żółta
- sałata
- awokado
- kiełki
- rzodkiewka
- olej lniany do polania
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy mąkę i mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej trzepaczką do jajek).
Przygotowujemy sobie składniki na farsz: myjemy, kroimy i rwiemy :)
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażymy naleśniki. Takie naleśniki są trochę grubsze od zwykłych. Z tej porcji wyjdzie nam około 4-5 sztuk.
Po usmażeniu nakładamy farsz do naleśników, polewamy olejem i zwijamy lub po prostu składamy na pół i zajadamy.
Pięknie wyglądają, no i samo zdrowie na talerzu, super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To chyba największa dla mnie trudność aby danie wyglądało dobrze i zachęcająco.
Usuń