Naleśniki gryczane na mleczku kokosowym (bez glutenu)

     Mąka gryczana to mąka bezglutenowa. Jest ona dobrym źródłem białka i błonnika oraz ma niski indeks glikemiczny. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu na naleśniki gryczane, gdyż są one odżywcze i bardzo smaczne.



Składniki na naleśniki:
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleczka kokosowego (rzadkiej części)
  • odrobina masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia 
Składniki na farsz:
  • łosoś wędzony
  • papryka czerwona, żółta
  • sałata
  • awokado
  • kiełki
  • rzodkiewka
  • olej lniany do polania

Wykonanie:

Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy mąkę i mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej trzepaczką do jajek).
Przygotowujemy sobie składniki na farsz: myjemy, kroimy i rwiemy :)

Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażymy naleśniki. Takie naleśniki są trochę grubsze od zwykłych. Z tej porcji wyjdzie nam około 4-5 sztuk.
Po usmażeniu nakładamy farsz do naleśników, polewamy olejem i zwijamy lub po prostu składamy na pół i zajadamy.









Smaczne! A Nie Tuczy :)

Komentarze

  1. Pięknie wyglądają, no i samo zdrowie na talerzu, super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To chyba największa dla mnie trudność aby danie wyglądało dobrze i zachęcająco.

      Usuń

Prześlij komentarz