Uwielbiam jajko na miękko zdecydowanie bardziej niż na twardo. Często robię sobie w weekend na śniadanie. Jem wtedy prosto ze skorupki. Natomiast, gdy mam więcej czasu, lubię przygotować sobie taką sałatkę i wtedy jajko obieram i przekrojone wykładam na sałatkę. To jest przepyszne :)
Składniki: (dla 2 osób)
Wykonanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i wykładamy na dwa talerze. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Oscypka kroimy na kawałki.
Nastawiamy wodę na jajka. Gdy się zagotuje to wkładamy jajka do wody (takie wyciągnięte z lodówki) i gotujemy 6,5 minuty. Jajka o temperaturze pokojowej na pewno będą się gotowały krócej ale nie wiem ile ponieważ zawsze trzymam jajka w lodówce.
Pomidora i oscypka wykładamy na sałatę. Robimy sos z podanych składników na końcu dodając wodę aby składniki się dobrze połączyły. Polewamy sosem sałatki.
Jako ostatnie na sałatkę wykładamy ugotowane, obrane ale jeszcze ciepłe jajka (tak jak na zdjęciu) i zajadamy. Smacznego :)
Składniki: (dla 2 osób)
- miks sałat
- 2 pomidory
- 4 jajka
- 2 małe białe oscypki (niewędzone)
- plus sos (łyżeczka musztardy francuskiej, łyżeczka miodu, sól, pieprz, łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek oraz łyżka ciepłej wody)
Wykonanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i wykładamy na dwa talerze. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Oscypka kroimy na kawałki.
Nastawiamy wodę na jajka. Gdy się zagotuje to wkładamy jajka do wody (takie wyciągnięte z lodówki) i gotujemy 6,5 minuty. Jajka o temperaturze pokojowej na pewno będą się gotowały krócej ale nie wiem ile ponieważ zawsze trzymam jajka w lodówce.
Pomidora i oscypka wykładamy na sałatę. Robimy sos z podanych składników na końcu dodając wodę aby składniki się dobrze połączyły. Polewamy sosem sałatki.
Jako ostatnie na sałatkę wykładamy ugotowane, obrane ale jeszcze ciepłe jajka (tak jak na zdjęciu) i zajadamy. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz