Sałatka z roszponką i pieczonym tofu

     Tofu nie musi być nudne. Zamarynowane i upieczone w piekarniku nabiera nowego wymiaru smaku :) Spróbujcie.




Składniki:
  • kostka tofu naturalnego
  • opakowanie roszponki
  • papryka czerwona
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • kilka oliwek
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • przyprawy do tofu (pieprz młotkowany z kolendrą, cząber, papryka słodka, papryka wędzona, szczypta chilli, czosnek)
  • plus sos do polania (po łyżeczce: soku z cytryny, musztardy miodowej, musztardy zwykłej, miodu i ciepłej wody oraz 2 łyżeczki oliwy, sól i pieprz)  

Wykonanie:

Tofu polewamy oliwą, sosem sojowym i posypujemy przyprawami. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na grill lub termoobieg. Pieczemy 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy roszponkę, myjemy ją, osuszamy i wykładamy na talerz. Paprykę i pomidorki kroimy i wrzucamy na roszponkę.

Z podanych wyżej składników przygotowujemy sos do polania sałaty.

Upieczone tofu kroimy w słupki i wykładamy na sałatę. Polewamy sosem i od razu zajadamy.



Smaczne! A Nie Tuczy :)

Komentarze

  1. Bardzo lubię tego typu sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię, a przeważnie je tworzę z tego co akurat mam w lodówce :)

      Usuń

Prześlij komentarz