Tofu nie musi być nudne. Zamarynowane i upieczone w piekarniku nabiera nowego wymiaru smaku :) Spróbujcie.
Składniki:
Wykonanie:
Tofu polewamy oliwą, sosem sojowym i posypujemy przyprawami. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na grill lub termoobieg. Pieczemy 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy roszponkę, myjemy ją, osuszamy i wykładamy na talerz. Paprykę i pomidorki kroimy i wrzucamy na roszponkę.
Z podanych wyżej składników przygotowujemy sos do polania sałaty.
Upieczone tofu kroimy w słupki i wykładamy na sałatę. Polewamy sosem i od razu zajadamy.
Składniki:
- kostka tofu naturalnego
- opakowanie roszponki
- papryka czerwona
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oliwy
- przyprawy do tofu (pieprz młotkowany z kolendrą, cząber, papryka słodka, papryka wędzona, szczypta chilli, czosnek)
- plus sos do polania (po łyżeczce: soku z cytryny, musztardy miodowej, musztardy zwykłej, miodu i ciepłej wody oraz 2 łyżeczki oliwy, sól i pieprz)
Wykonanie:
Tofu polewamy oliwą, sosem sojowym i posypujemy przyprawami. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na grill lub termoobieg. Pieczemy 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy roszponkę, myjemy ją, osuszamy i wykładamy na talerz. Paprykę i pomidorki kroimy i wrzucamy na roszponkę.
Z podanych wyżej składników przygotowujemy sos do polania sałaty.
Upieczone tofu kroimy w słupki i wykładamy na sałatę. Polewamy sosem i od razu zajadamy.
Bardzo lubię tego typu sałatki :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię, a przeważnie je tworzę z tego co akurat mam w lodówce :)
Usuń