Rozgrzewająca, pyszna zupa z dyni stała się moją ulubiona na te chłodne, deszczowe dni. Zachęcam do spróbowania :)
Składniki:
Wykonanie:
Dynię kroimy na kawałki, pozbawiamy nasion i pieczemy razem ze skórką w piekarniku (180 st, ok 30 minut). Po upieczeniu skóra łatwiej schodzi. Jeśli używamy dyni hokkaido to nie musimy w ogóle jej obierać.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W większym garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę. Smażymy ją krótko do zeszklenia. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy na większe kawałki i wrzucamy do cebulki. Chwilę smażymy z dodatkiem pieprzu ziołowego. W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku i wrzątkiem zalewamy nasze warzywa w garnku. Gotujemy do momentu aż warzywa lekko zmiękną. W tym czasie ziemniaki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka a następnie obraną dynię. Przyprawiamy imbirem, papryką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości.
Zupę po wystudzeniu blendujemy. Przed jedzeniem zupę podgrzewamy i serwujemy z kleksem śmietany. Możemy również posypać pestkami dyni lub słonecznika.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- pół korzenia selera
- cebula
- łyżka masła klarowanego
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Dynię kroimy na kawałki, pozbawiamy nasion i pieczemy razem ze skórką w piekarniku (180 st, ok 30 minut). Po upieczeniu skóra łatwiej schodzi. Jeśli używamy dyni hokkaido to nie musimy w ogóle jej obierać.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W większym garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę. Smażymy ją krótko do zeszklenia. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy na większe kawałki i wrzucamy do cebulki. Chwilę smażymy z dodatkiem pieprzu ziołowego. W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku i wrzątkiem zalewamy nasze warzywa w garnku. Gotujemy do momentu aż warzywa lekko zmiękną. W tym czasie ziemniaki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka a następnie obraną dynię. Przyprawiamy imbirem, papryką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości.
Zupę po wystudzeniu blendujemy. Przed jedzeniem zupę podgrzewamy i serwujemy z kleksem śmietany. Możemy również posypać pestkami dyni lub słonecznika.
Komentarze
Prześlij komentarz