Jabłka i gruszki z nadzieniem zapiekane w piekarniku

     Proste desery często mają dużą moc. Zapiekane czy nawet gotowane jabłka i gruszki nabierają innego wymiaru smaku. Obróbka termiczna wydobywa z nich słodycz a wzbogacenie ich o dodatki tworzy pyszny deser. Spróbujcie.



Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 8 łyżeczek dżemu bez cukru (np wiśniowego lub truskawkowego)
  • 5-6 łyżeczek płatków owsianych (lub innych ulubionych)
  • 2 łyżeczki rodzynek 
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżeczki miodu

Wykonanie:

Jabłka i gruszki myjemy i przecinamy na połówki. Wydrążamy gniazda nasienne. Do każdego wyżłobienia nakładamy łyżeczkę dżemu.
W miseczce mieszamy płatki owsiane, rodzynki i słonecznik. Nakładamy po łyżeczce do wyżłobień w jabłkach i gruszkach.
Układamy owoce w naczyniu żaroodpornym i podlewamy niewielką ilością wody. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos do polewania deseru. W szklance mieszamy jogurt, cynamon i miód.

Upieczone owoce owoce podajemy polane sosem jogurtowo-cynamonowym.




Słodkie bez cukru

Komentarze

  1. Zdrowe pieczone jabłuszka :) Robię takie najczęściej w sezonie jesienno-zimowym, uwielbiam ich zapach... Dziękuję za dołączenie do akcji "Słodkie bez cukru" i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz