Jaglane placuszki z piekarnika

     Zainspirowana smażonymi, jaglanymi pancakes'ami, na które przepis znalazłam w czasopiśmie z serii Krok po kroku "Kasze" stworzyłam własną wersję. Moje placuszki nie są smażone tylko pieczone w piekarniku, a zamiast mleczka kokosowego użyłam zwykłego mleka. Jest to smaczna alternatywa dla osób, które nie mogą jeść smażonych potraw.



Składniki:
  • 150 gram ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • dojrzały banan
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki oleju do posmarowania papieru

Wykonanie:

Kaszę, jajka, banana i mleko miksujemy w blenderze lub malakserze. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni na termoobiegu.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem. Ja posmarowałam papier minimalną ilością oleju bo bałam się żeby placuszki nie przywarły. Można spróbować bez oleju :) . Na papier wylewamy okrągłe placuszki tak jak na zdjęciu poniżej. Pieczemy do zrumienienia ok 20 minut.

Podajemy z miodem lub dżemem albo innym ulubionym dodatkiem.






Słodkie bez cukru

Komentarze

  1. Świetne placuszki :) Pieczonych jeszcze nie robiłam, na pewno wypróbuję :) Dziękuję za dołączenie przepisu do akcji "Słodkie bez cukru". Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba :) Staram się wszystkie potrawy, które tradycyjnie się smaży, robić w piekarniku i to naprawdę wychodzi :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Mniam pyszne takie. Raz robiłam ale z innego przepisu, muszę spróbować Twoje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz