Zainspirowana smażonymi, jaglanymi pancakes'ami, na które przepis znalazłam w czasopiśmie z serii Krok po kroku "Kasze" stworzyłam własną wersję. Moje placuszki nie są smażone tylko pieczone w piekarniku, a zamiast mleczka kokosowego użyłam zwykłego mleka. Jest to smaczna alternatywa dla osób, które nie mogą jeść smażonych potraw.
Składniki:
Wykonanie:
Kaszę, jajka, banana i mleko miksujemy w blenderze lub malakserze. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni na termoobiegu.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem. Ja posmarowałam papier minimalną ilością oleju bo bałam się żeby placuszki nie przywarły. Można spróbować bez oleju :) . Na papier wylewamy okrągłe placuszki tak jak na zdjęciu poniżej. Pieczemy do zrumienienia ok 20 minut.
Podajemy z miodem lub dżemem albo innym ulubionym dodatkiem.
Składniki:
- 150 gram ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- dojrzały banan
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki oleju do posmarowania papieru
Wykonanie:
Kaszę, jajka, banana i mleko miksujemy w blenderze lub malakserze. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni na termoobiegu.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem. Ja posmarowałam papier minimalną ilością oleju bo bałam się żeby placuszki nie przywarły. Można spróbować bez oleju :) . Na papier wylewamy okrągłe placuszki tak jak na zdjęciu poniżej. Pieczemy do zrumienienia ok 20 minut.
Podajemy z miodem lub dżemem albo innym ulubionym dodatkiem.
Świetne placuszki :) Pieczonych jeszcze nie robiłam, na pewno wypróbuję :) Dziękuję za dołączenie przepisu do akcji "Słodkie bez cukru". Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :) Staram się wszystkie potrawy, które tradycyjnie się smaży, robić w piekarniku i to naprawdę wychodzi :) Pozdrawiam :)
UsuńMniam pyszne takie. Raz robiłam ale z innego przepisu, muszę spróbować Twoje.
OdpowiedzUsuń