Zainspirowana przepisem na pasztet z soczewicy i ziemniaków z książki "Z warzyw można zrobić wszystko" postanowiłam z podobnych składników zrobić kotlety bezmięsne pieczone w piekarniku. Wyszły pyszne :)
Składniki:
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy na puree. Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy.
Masło roztapiamy na patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na masło.
Marchewkę i pieczarki ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy.
Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy do ziemniaczanego puree, dodajemy soczewicę i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Formujemy kotleciki , układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 20-25 minut.
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 1/4 szklanki soczewicy
- 100 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- łyżka masła klarowanego
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy na puree. Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy.
Masło roztapiamy na patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na masło.
Marchewkę i pieczarki ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy.
Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy do ziemniaczanego puree, dodajemy soczewicę i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Formujemy kotleciki , układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 20-25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz