Kotlety ziemniaczane z piekarnika

     Zainspirowana przepisem na pasztet z soczewicy i ziemniaków z książki "Z warzyw można zrobić wszystko" postanowiłam z podobnych składników zrobić kotlety bezmięsne pieczone w piekarniku. Wyszły pyszne :)



Składniki:
  • 250 g ziemniaków
  • 1/4 szklanki soczewicy
  • 100 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy i ugniatamy na puree. Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy.

Masło roztapiamy na patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na masło.
Marchewkę i pieczarki ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy.
Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy do ziemniaczanego puree, dodajemy soczewicę i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Formujemy kotleciki , układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 20-25 minut.




Komentarze