Po ugotowaniu rosołu zawsze mam problem co zrobić z mięsem. Nie lubię marnować jedzenia dlatego zawsze staram się coś wykombinować. Dziś zaproponuję Wam na "po-niedzielny" obiad faszerowane papryki z mięsem z rosołu, kaszą jaglaną i groszkiem zielonym.
Składniki:
Wykonanie:
Papryki myjemy i odcinamy im czubki aby uzyskać takie czapeczki z ogonkiem, którymi przykryjemy faszerowane papryki.
Mięso z rosołu obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Mięso, kaszę i groszek mieszamy w misce i przyprawiamy do smaku. Powstałą masą faszerujemy paprykę.
Układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Do każdej papryki wlewamy 2 łyżki rosołu. Przykrywamy kapeluszami, skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości minimum pół godziny.
Składniki:
- 5 papryk
- szklanka kaszy jaglanej
- 100 g mrożonego groszku
- mięso z rosołu z jednej ćwiartki kurczaka
- 10 łyżek rosołu
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Papryki myjemy i odcinamy im czubki aby uzyskać takie czapeczki z ogonkiem, którymi przykryjemy faszerowane papryki.
Mięso z rosołu obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Mięso, kaszę i groszek mieszamy w misce i przyprawiamy do smaku. Powstałą masą faszerujemy paprykę.
Układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Do każdej papryki wlewamy 2 łyżki rosołu. Przykrywamy kapeluszami, skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości minimum pół godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz