Papryka faszerowana mięsem z rosołu zapiekana w piekarniku

     Po ugotowaniu rosołu zawsze mam problem co zrobić z mięsem. Nie lubię marnować jedzenia dlatego zawsze staram się coś wykombinować. Dziś zaproponuję Wam na "po-niedzielny" obiad faszerowane papryki z mięsem z rosołu, kaszą jaglaną i groszkiem zielonym.



Składniki:
  • 5 papryk
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 100 g mrożonego groszku
  • mięso z rosołu z jednej ćwiartki kurczaka
  • 10 łyżek rosołu
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Papryki myjemy i odcinamy im czubki aby uzyskać takie czapeczki z ogonkiem, którymi przykryjemy faszerowane papryki.
Mięso z rosołu obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Mięso, kaszę i groszek mieszamy w misce i przyprawiamy do smaku. Powstałą masą faszerujemy paprykę.
Układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Do każdej papryki wlewamy 2 łyżki rosołu. Przykrywamy kapeluszami, skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości minimum pół godziny.









Komentarze