Coraz więcej sklepów, a nawet popularnych dyskontów, oferuje żywność bezglutenową. Cieszy mnie to bardzo, gdyż nie muszę już specjalnie udawać się do sklepów ze zdrową żywnością a i ceny są bardziej przystępne. Nie mam alergii na gluten ale od kiedy ograniczyłam jego spożycie czuję się o wiele lepiej. Nawet po obfitym posiłku nie czuję tej ciężkości i przepełnienia. Nawet jeśli nie macie nietolerancji glutenu to od czasu do czasu nie zaszkodzi spróbować czegoś innego, nowego w codziennym jadłospisie. Mówi się, że różnorodność dostarczanych produktów wzbogaca naszą florę jelitową i podnosi naszą odporność. Dlatego warto czasem eksperymentować i otwierać się na nowe smaki.
Składniki:
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Masło rozgrzewamy na patelni i na to wrzucamy cebulkę. Doprawiamy ziołami włoskimi, solą i pieprzem.
Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę.
Na zeszkloną cebulę wrzucamy paprykę a po chwili cukinię. Podlewamy niewielką ilością wody z makaronu i dusimy kilka minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wrzucamy ugotowany makaron oraz nasze warzywa z patelni. Delikatnie całość mieszamy. Na wierzch wrzucamy pokrojoną w kosteczkę fetę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15-20 minut.
Składniki:
- makaron bezglutenowy (w tym przypadku z soczewicy czerwonej)
- 1 duża cukinia
- 100 g sera typu feta
- pół papryki czerwonej
- cebula
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oliwy
- zioła włoskie (rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka, pieprz kolorowy)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Masło rozgrzewamy na patelni i na to wrzucamy cebulkę. Doprawiamy ziołami włoskimi, solą i pieprzem.
Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę.
Na zeszkloną cebulę wrzucamy paprykę a po chwili cukinię. Podlewamy niewielką ilością wody z makaronu i dusimy kilka minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wrzucamy ugotowany makaron oraz nasze warzywa z patelni. Delikatnie całość mieszamy. Na wierzch wrzucamy pokrojoną w kosteczkę fetę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz