Zioła włoskie - własna mieszanka do zup, warzyw i sosów pomidorowych


     Gotowe mieszanki ziół kupowane w torebkach często mają bardzo dużo soli. Poza tym zdarza się, że producent dodaje jakąś "chemię" typu wzmacniacze smaku. Sądzę, że warto samemu przygotować sobie mieszankę w domu. Dodamy wtedy takie składniki jakie nam odpowiadają. Oczywiście możemy inspirować się składem gotowych mieszanek z pominięciem tego co nam nie odpowiada.

Moją ulubioną mieszanką którą przygotowuje sama jest Mieszanka Ziół Włoskich. Używam jej do zup, warzyw pieczonych w piekarniku a także świetnie pasuje do sosów pomidorowych.

Zioła włoskie - własna mieszanka do zup, warzyw i sosów pomidorowych


Składniki:
  • rozmaryn
  • tymianek
  • cząber
  • estragon
  • bazylia
  • papryka słodka
  • pieprz kolorowy
  • sól gruboziarnista
Taka mieszankę wrzucamy do młynka na przyprawy w równych proporcjach plus łyżeczka soli gruboziarnistej. Aromat świeżo mielonych ziół jest niesamowity.

Przykładowe dania, do których można użyć tej mieszanki:

Zioła włoskie - własna mieszanka do zup, warzyw i sosów pomidorowych


Zioła włoskie - własna mieszanka do zup, warzyw i sosów pomidorowych

Komentarze