Gotowe mieszanki ziół kupowane w torebkach często mają bardzo dużo soli. Poza tym zdarza się, że producent dodaje jakąś "chemię" typu wzmacniacze smaku. Sądzę, że warto samemu przygotować sobie mieszankę w domu. Dodamy wtedy takie składniki jakie nam odpowiadają. Oczywiście możemy inspirować się składem gotowych mieszanek z pominięciem tego co nam nie odpowiada.
Moją ulubioną mieszanką którą przygotowuje sama jest Mieszanka Ziół Włoskich. Używam jej do zup, warzyw pieczonych w piekarniku a także świetnie pasuje do sosów pomidorowych.
Zioła włoskie - własna mieszanka do zup, warzyw i sosów pomidorowych |
Składniki:
- rozmaryn
- tymianek
- cząber
- estragon
- bazylia
- papryka słodka
- pieprz kolorowy
- sól gruboziarnista
Przykładowe dania, do których można użyć tej mieszanki:
Zioła włoskie - własna mieszanka do zup, warzyw i sosów pomidorowych |
Zioła włoskie - własna mieszanka do zup, warzyw i sosów pomidorowych |
Komentarze
Prześlij komentarz