Dawniej nie lubiłam tak zwanych warzyw chińskich. Słyszałam taka teorię, że nasze smaki zmieniają się co 7 lat. Chyba jest coś w tym prawdy bo teraz warzywa chińskie i ogólnie dania chińskie mi zasmakowały.
Generalnie nie lubię w mojej kuchni używać mrożonych warzyw. Uważam, że nie smakują tak jak świeże. Jednak warzywa chińskie są wyjątkiem. Zachowują swoja chrupkość a smak i tak podkręcamy ziołami i sosem sojowym.
Składniki:
Wykonanie:
Tofu kroimy w kosteczkę i marynujemy w oliwie, sosie sojowym, soli i pieprzu. Następnie podsmażamy na patelni (możemy również upiec w piekarniku). Zdejmujemy z patelni.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni roztapiamy masło klarowane i wrzucamy cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli i wrzucamy warzywa chińskie. Dodajmy wszystkie przyprawy i smażymy ok 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy tofu.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron możemy dodać do warzyw i wszystko razem wymieszać lub wykładamy na talerz a na makaron nasze warzywa z dodatkiem tofu.
Smacznego :)
Generalnie nie lubię w mojej kuchni używać mrożonych warzyw. Uważam, że nie smakują tak jak świeże. Jednak warzywa chińskie są wyjątkiem. Zachowują swoja chrupkość a smak i tak podkręcamy ziołami i sosem sojowym.
Składniki:
- opakowanie makaronu ryżowego
- opakowanie mrożonych warzyw chińskich (450 g)
- mała cebula
- łyżka masła klarowanego
- kostka tofu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- łyżka oliwy
- po szczypcie: kurkumy, imbiru, kminu rzymskiego, cynamonu oraz chilli lub ostrej papryki)
- świeża kolendra (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Tofu kroimy w kosteczkę i marynujemy w oliwie, sosie sojowym, soli i pieprzu. Następnie podsmażamy na patelni (możemy również upiec w piekarniku). Zdejmujemy z patelni.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni roztapiamy masło klarowane i wrzucamy cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli i wrzucamy warzywa chińskie. Dodajmy wszystkie przyprawy i smażymy ok 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy tofu.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron możemy dodać do warzyw i wszystko razem wymieszać lub wykładamy na talerz a na makaron nasze warzywa z dodatkiem tofu.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz