W tym roku mocno stawiam na dania bezmięsne. Taka dieta zdecydowanie mi służy. Nie mówię, że już nigdy nie zjem kiełbaski z grilla albo suchej krakowskiej na kanapce ale zdecydowanie ograniczam mięsne składniki w mojej kuchni. Inspiracji na dania bezmięsne szukam głównie w książkach i czasopismach. W tych poszukiwaniach natknęłam
się gdzieś na zdjęcie przedstawiające danie z użyciem takiej właśnie okrągłej cukinii.
Spodobała mi się ale nie spotkałam jej wcześniej w sklepach. Ku mojemu
zdziwieniu za parę dni znalazłam takie okazy. Przepisu nie pamiętałam ale postanowiłam je kupić. W lodówce znalazłam rukolę, kukurydzę i fetę. Cukinia wyszła przepyszna. Coraz częściej
się przekonuję, że dania typu: co znajdę w lodówce - są najlepsze :)
Składniki:
Ścinamy czubki cukinii i wydrążamy środek. Miąższ cukinii kroimy drobniej i wrzucamy do rondelka. Dusimy do miękkości. Następnie dodajemy rukolę, odsączoną kukurydzę a na końcu fetę. Całość przyprawiamy.
Napełniamy cukinie farszem, przykrywamy ściętym czubkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą i dodajemy rozmaryn. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (najlepiej na termoobiegu) i wkładamy nasze cukinie na około pół godziny. Sprawdzamy miękkość widelcem. Upieczone danie podajemy z ryżem lub kaszą albo komosą ryżową.
Jeśli używamy podłużnej cukinii to przekrawamy ją wzdłuż na pół, również wydrążamy, przygotowujemy farsz i napełniamy połówki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i tak samo zapiekamy.
Składniki:
- 4 okrągłe cukinie (mogą być również podłużne ale te efektowniej wyglądają)
- garść rukoli
- pół puszki kukurydzy
- pół kostki fety (ok. 100-150 gram)
- szczypta papryki wędzonej
- łyżeczka ziół włoskich (rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka)
- świeże lub mrożone gałązki rozmarynu
- oliwa do polania
- sól, pieprz
Ścinamy czubki cukinii i wydrążamy środek. Miąższ cukinii kroimy drobniej i wrzucamy do rondelka. Dusimy do miękkości. Następnie dodajemy rukolę, odsączoną kukurydzę a na końcu fetę. Całość przyprawiamy.
Napełniamy cukinie farszem, przykrywamy ściętym czubkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą i dodajemy rozmaryn. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (najlepiej na termoobiegu) i wkładamy nasze cukinie na około pół godziny. Sprawdzamy miękkość widelcem. Upieczone danie podajemy z ryżem lub kaszą albo komosą ryżową.
Jeśli używamy podłużnej cukinii to przekrawamy ją wzdłuż na pół, również wydrążamy, przygotowujemy farsz i napełniamy połówki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i tak samo zapiekamy.
Komentarze
Prześlij komentarz