Kotlety wege z buraka i kaszy jaglanej (bez laktozy, bez glutenu)

     Kontynuując wątek ograniczania ilości spożywanego mięsa chciałabym Wam zaproponować pomysł na pyszne kotlety z buraka. Wiem, dla niektórych to brzmi kosmicznie, ale wierzcie mi, że każdy kto pragnie zdrowo się odżywiać i spróbuje takiego rodzaju kotletów warzywnych, włączy je do diety na stałe.



Składniki:
  • 3 średnie buraki
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 50 gram ziaren słonecznika
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki przyprawy piernikowej
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz 

Wykonanie:

Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie lekko studzimy, obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki lub w robocie kuchennym.

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i gotujemy do miękkości zgodnie z opisem na opakowaniu.

Ziarna słonecznika mielimy w młynku.

Wszystkie składniki łączymy (kasza i buraki mogą być jeszcze ciepłe). Dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.

Piekarnik rozgrzewamy na termoobiegu lub grillu do 180 stopni.

Kotlety formujemy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.

Upieczone kotlety możemy podać do obiadu z ziemniakami, kaszą lub ryżem albo z samą sałatą. Możemy również zjeść je w bułce w formie burgerów.


Komentarze

  1. Zrobiłam te kotleciki :) Mężowi bardzo smakowało, ale mi nieszczególnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przynajmniej 50% degustatorów smakowały :) Może nie nadszedł Pani czas na takie połączenia. Podobno co 7 lat zmienia nam się smak, więc może za jakiś czas ... ;)

      Usuń

Prześlij komentarz