Wśród przepisów jakie znalazłam na zupy z białych szparagów większość z nich to zupy kremy. Ja postanowiłam poeksperymentować i ugotowałam zwykła (bez blendowania) zupę ze szparagami. Moim zdaniem jest pyszna :)
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku roztapiamy masło klarowanego, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją na złoto.
Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je na cebulkę i podsmażamy.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do cebuli i pieczarek. Przyprawiamy całość i podsmażamy. Po 5 minutach zalewamy gorąca wodą. Gotujemy ok 10-15 minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy.
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, łodyżki obieramy, kroimy 2-3 centymetrowe kawałki i dorzucamy do zupy w momencie gdy ziemniaki będą jeszcze półtwarde. Dodajemy część świeżej kolendry i gotujemy ok 10 minut.
Ugotowaną zupę podajemy ozdobioną świeżą kolendrą.
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 2 ziemniaki
- 5 pieczarek
- cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- garść świeżej kolendry
- szczypta pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku roztapiamy masło klarowanego, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją na złoto.
Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je na cebulkę i podsmażamy.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do cebuli i pieczarek. Przyprawiamy całość i podsmażamy. Po 5 minutach zalewamy gorąca wodą. Gotujemy ok 10-15 minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy.
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, łodyżki obieramy, kroimy 2-3 centymetrowe kawałki i dorzucamy do zupy w momencie gdy ziemniaki będą jeszcze półtwarde. Dodajemy część świeżej kolendry i gotujemy ok 10 minut.
Ugotowaną zupę podajemy ozdobioną świeżą kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz