Zupa z białymi szparagami i świeżą kolendrą

     Wśród przepisów jakie znalazłam na zupy z białych szparagów większość z nich to zupy kremy. Ja postanowiłam poeksperymentować i ugotowałam zwykła (bez blendowania) zupę ze szparagami. Moim zdaniem jest pyszna :)



Składniki:
  • pęczek białych szparagów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 2 ziemniaki
  • 5 pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść świeżej kolendry 
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku roztapiamy masło klarowanego, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją na złoto.

Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je na cebulkę i podsmażamy.

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do cebuli i pieczarek. Przyprawiamy całość i podsmażamy. Po 5 minutach zalewamy gorąca wodą. Gotujemy ok 10-15 minut.

W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy.

Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, łodyżki obieramy, kroimy 2-3 centymetrowe kawałki i dorzucamy do zupy w momencie gdy ziemniaki będą jeszcze półtwarde. Dodajemy część świeżej kolendry i gotujemy ok 10 minut.

Ugotowaną zupę podajemy ozdobioną świeżą kolendrą.


Komentarze