Dziś kolejna propozycja na łatwe do wykonania wege kotlety. Tym razem pod nóż wzięłam brokuły. W mojej kuchni stawiam na prostotę. Do kotletów potrzebujemy 3 składniki główne: warzywo plus płatki z kaszy lub kaszę oraz ziarna słonecznika. Dodajemy przyprawy oraz zioła i mamy gotowe wegetariańskie kotleciki :)
Składniki:
Wykonanie:
Brokuła gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ugniatamy go jak ziemniaki tłuczone lub blendujemy.
Płatki jaglane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem ok pół centymetra powyżej poziomu płatków.
Ziarna słonecznika mielimy w młynku.
Natkę drobno siekamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na termoobiegu.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15-20 minut do zrumienienia.
Nasze "kotlety" możemy zaserwować z surówka lub sałatką albo do obiadu zamiast mięsa.
Składniki:
- 1 brokuł
- 100 g płatków jaglanych
- 50 g ziaren słonecznika
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Brokuła gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ugniatamy go jak ziemniaki tłuczone lub blendujemy.
Płatki jaglane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem ok pół centymetra powyżej poziomu płatków.
Ziarna słonecznika mielimy w młynku.
Natkę drobno siekamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na termoobiegu.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15-20 minut do zrumienienia.
Nasze "kotlety" możemy zaserwować z surówka lub sałatką albo do obiadu zamiast mięsa.
Komentarze
Prześlij komentarz