Pasztet wegański z soczewicy, cukinii i kaszy jaglanej

     Przepis pochodzi z książki "Wzmocnij jelita" Marka Zaręby jednak został przeze mnie troszkę urozmaicony i zmieniony na czysto wegański.



Składniki:
    • 200 g czerwonej soczewicy
    • 1 duża cukinia
    • 4 łodygi selera naciowego
    • 100 g kaszy jaglanej
    • pół szklanki bułki tartej
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka curry
    • 2 łyżeczki kurkumy
    • 1 łyżeczka majeranku
    • pół łyżeczki tymianku
    • pół łyżeczki pieprzu ziołowego 
    • łyżka masła klarowanego
    • 4 łyżki oleju (oliwy)
    • sól, pieprz do smaku
    • garść ziaren słonecznika do dekoracji

    Wykonanie:

    Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Soczewicę gotujemy do miękkości.

    Cebulę kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni lub w rondelku roztapiamy masło klarowane. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli. Przyprawiamy majerankiem, tymiankiem i pieprzem ziołowym.
    Selera naciowego kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnię z podsmażona cebulką. Cukinię ścieramy na tarce na drobny oczkach i wrzucamy do pozostałych warzyw. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy seler i cukinia zmiękną dodajemy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną. Całość mieszamy. Dodajemy curry, kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Łączymy z bułka tartą i olejem. Masę wykładamy do wyłożonej papierem keksówki. Posypujemy po wierzchu ziarnami słonecznika.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pasztet pieczemy 45-50 minut.








    Komentarze