Przepis pochodzi z książki "Wzmocnij jelita" Marka Zaręby jednak został przeze mnie troszkę urozmaicony i zmieniony na czysto wegański.
Składniki:
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Soczewicę gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni lub w rondelku roztapiamy masło klarowane. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli. Przyprawiamy majerankiem, tymiankiem i pieprzem ziołowym.
Selera naciowego kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnię z podsmażona cebulką. Cukinię ścieramy na tarce na drobny oczkach i wrzucamy do pozostałych warzyw. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy seler i cukinia zmiękną dodajemy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną. Całość mieszamy. Dodajemy curry, kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Łączymy z bułka tartą i olejem. Masę wykładamy do wyłożonej papierem keksówki. Posypujemy po wierzchu ziarnami słonecznika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pasztet pieczemy 45-50 minut.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 duża cukinia
- 4 łodygi selera naciowego
- 100 g kaszy jaglanej
- pół szklanki bułki tartej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- łyżka masła klarowanego
- 4 łyżki oleju (oliwy)
- sól, pieprz do smaku
- garść ziaren słonecznika do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Soczewicę gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni lub w rondelku roztapiamy masło klarowane. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli. Przyprawiamy majerankiem, tymiankiem i pieprzem ziołowym.
Selera naciowego kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnię z podsmażona cebulką. Cukinię ścieramy na tarce na drobny oczkach i wrzucamy do pozostałych warzyw. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy seler i cukinia zmiękną dodajemy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną. Całość mieszamy. Dodajemy curry, kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Łączymy z bułka tartą i olejem. Masę wykładamy do wyłożonej papierem keksówki. Posypujemy po wierzchu ziarnami słonecznika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pasztet pieczemy 45-50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz