Pewnie już wspominałam, że cukinia to moje ulubione warzywo. Można z niej robić wszystko ;) na przykład ketchup albo ciasto. Dziś jednak zaproponuję ją Wam w bardziej tradycyjnej formie: faszerowaną i zapiekaną w piekarniku z aromatycznym rozmarynem i ziołami włoskimi :)
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni podgrzewamy masło i wrzucamy cebulkę, a następnie przyprawiamy ją solą i pieprzem. Smażymy do zeszklenia.
W tym czasie przekrawamy wzdłuż cukinie, wydrążamy środki i je wrzucamy na patelnię. Łódki cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem lub w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na patelnię do posmażonej cukinii z cebulą dodajemy tuńczyka i odsączoną kukurydzę. Przyprawiamy ziołami włoskimi i podgrzewamy chwilę. Gotowym farszem wypełniamy łódki z cukinii. Polewamy całość oliwą i układamy na wierzchu gałązki rozmarynu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni na termoobiegu lub grillu. Wtedy wkładamy nasze cukinie na około 20-30 minut do zapieczenia.
Podajemy je z ryżem lub kaszą do obiadu albo solo jako przekąskę.
Składniki:
- 2-3 podłużne cukinie
- puszka tuńczyka
- pół puszki kukurydzy
- cebula
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oliwy
- świeży rozmaryn (3-4 gałązki)
- zioła włoskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni podgrzewamy masło i wrzucamy cebulkę, a następnie przyprawiamy ją solą i pieprzem. Smażymy do zeszklenia.
W tym czasie przekrawamy wzdłuż cukinie, wydrążamy środki i je wrzucamy na patelnię. Łódki cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem lub w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na patelnię do posmażonej cukinii z cebulą dodajemy tuńczyka i odsączoną kukurydzę. Przyprawiamy ziołami włoskimi i podgrzewamy chwilę. Gotowym farszem wypełniamy łódki z cukinii. Polewamy całość oliwą i układamy na wierzchu gałązki rozmarynu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni na termoobiegu lub grillu. Wtedy wkładamy nasze cukinie na około 20-30 minut do zapieczenia.
Podajemy je z ryżem lub kaszą do obiadu albo solo jako przekąskę.
Komentarze
Prześlij komentarz