Cukinia faszerowana tuńczykiem zapiekana w piekarniku

     Pewnie już wspominałam, że cukinia to moje ulubione warzywo. Można z niej robić wszystko ;) na przykład ketchup albo ciasto. Dziś jednak zaproponuję ją Wam w bardziej tradycyjnej formie: faszerowaną i zapiekaną w piekarniku z aromatycznym rozmarynem i ziołami włoskimi :)



Składniki:
  • 2-3 podłużne cukinie
  • puszka tuńczyka
  • pół puszki kukurydzy
  • cebula 
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka oliwy
  • świeży rozmaryn (3-4 gałązki)
  • zioła włoskie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni podgrzewamy masło i wrzucamy cebulkę, a następnie przyprawiamy ją solą i pieprzem. Smażymy do zeszklenia.

W tym czasie przekrawamy wzdłuż cukinie, wydrążamy środki i je wrzucamy na patelnię. Łódki cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem lub w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na patelnię do posmażonej cukinii z cebulą dodajemy tuńczyka i odsączoną kukurydzę. Przyprawiamy ziołami włoskimi i podgrzewamy chwilę. Gotowym farszem wypełniamy łódki z cukinii. Polewamy całość oliwą i układamy na wierzchu gałązki rozmarynu.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni na termoobiegu lub grillu. Wtedy wkładamy nasze cukinie na około 20-30 minut do zapieczenia.

Podajemy je z ryżem lub kaszą do obiadu albo solo jako przekąskę.




Komentarze