Pewnego dnia naszło mnie na warzywne danie jednogarnkowe. W ulubionym warzywniaku kupiłam piękną marchewkę z natką i korzeń pietruszki również z natką. Z natki marchewki zrobiłam pesto do makaronu natomiast resztę warzyw wykorzystałam do tego dania. Znalazłam w lodówce białą fasolkę w puszce, zaglądnęłam do szuflady z przyprawami i mnie natchnęło na takie oto curry warzywne :)
Składniki:
Wykonanie:
Połówkę cebuli obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy ją do zeszklenia. W tym czasie dodajemy przyprawy (kurkumę, curry, garam masalę, sól i pieprz).
Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki (większe plasterki możemy przekroić na połówki) i wrzucamy do cebulki. Wszystko podsmażamy kilka minut.
Otwieramy puszkę fasolki ale jej nie odcedzamy. Całość z płynem wlewamy do naszych warzyw.
Obieramy czosnek i imbir, kroimy drobno i dodajemy do naszego dania.
Natkę pietruszki myjemy i siekamy drobno. Większą cześć wrzucamy od razu do warzyw a pozostałą udekorujemy danie na talerzu.
Danie jest gotowe gdy marchewka i pietruszka będą wystarczająco miękkie. Serwujemy z ulubioną kaszą albo możemy zjeść tak jak jak lubię z kromką żytniego chlebka posmarowaną masłem.
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- natka z dwóch pietruszek
- puszka białej fasolki razem z zalewą
- pół cebuli
- łyżka masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki curry
- łyżeczka garam masala
- sól, pieprz
Wykonanie:
Połówkę cebuli obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy ją do zeszklenia. W tym czasie dodajemy przyprawy (kurkumę, curry, garam masalę, sól i pieprz).
Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki (większe plasterki możemy przekroić na połówki) i wrzucamy do cebulki. Wszystko podsmażamy kilka minut.
Otwieramy puszkę fasolki ale jej nie odcedzamy. Całość z płynem wlewamy do naszych warzyw.
Obieramy czosnek i imbir, kroimy drobno i dodajemy do naszego dania.
Natkę pietruszki myjemy i siekamy drobno. Większą cześć wrzucamy od razu do warzyw a pozostałą udekorujemy danie na talerzu.
Danie jest gotowe gdy marchewka i pietruszka będą wystarczająco miękkie. Serwujemy z ulubioną kaszą albo możemy zjeść tak jak jak lubię z kromką żytniego chlebka posmarowaną masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz