Nareszcie zaczynamy sezon na śliwki. To moje ulubione owoce zaraz po jabłkach. Świeże śliwki są pyszne i często je zajadam, ale czasem przychodzi mi ochota na coś wykwintnego. Wtedy kombinuję i robię różnego rodzaju desery w pucharkach. Dziś chcę Wam zaproponować taki deser bez użycia cukru ale bardzo pyszny ;)
Składniki na mus śliwkowy:
Wykonanie:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy je do rondelka i smażymy. Możemy podlać je odrobiną wodą, jeśli nie puszczą wystarczająco soku. Dodajemy łyżeczkę cynamonu oraz sól, która powinna wydobyć z owoców słodycz. Jeśli mimo to będą dla Was za kwaśne po usmażeniu, to można dodać jakiegoś słodziwa do smaku np. erytrolu.
Masło rozpuszczamy w rondelku ale tak żeby się nie zagotowało. Wsypujemy erytrol i mieszamy trzepaczką a następnie kakao i nadal mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko i cały czas mieszamy trzepaczką. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zgęstnienia.
Do 4 pucharków na dno dajemy usmażone śliwki (mogą być ciepłe). Następną warstwę stanowią wymieszane płatki owsiane z bakaliami a całość wykańczamy polewą.
Ten deser najlepiej smakuje po około godzinie, gdy płatki nabiorą soczystości od śliwek i polewy.
Składniki na mus śliwkowy:
- 15 sztuk śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobinka soli (mniej niż szczypta)
- opcjonalnie słodziwo (erytrol)
- 3 kopiate łyżki masła
- 3 łyżki erytrolu
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka (lub 2 łyżki mleczka kokosowego i 2 łyżki wody)
- 8 łyżek płatków owsianych
- różne orzechy, ziarna, rodzynki
Wykonanie:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy je do rondelka i smażymy. Możemy podlać je odrobiną wodą, jeśli nie puszczą wystarczająco soku. Dodajemy łyżeczkę cynamonu oraz sól, która powinna wydobyć z owoców słodycz. Jeśli mimo to będą dla Was za kwaśne po usmażeniu, to można dodać jakiegoś słodziwa do smaku np. erytrolu.
Masło rozpuszczamy w rondelku ale tak żeby się nie zagotowało. Wsypujemy erytrol i mieszamy trzepaczką a następnie kakao i nadal mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko i cały czas mieszamy trzepaczką. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zgęstnienia.
Do 4 pucharków na dno dajemy usmażone śliwki (mogą być ciepłe). Następną warstwę stanowią wymieszane płatki owsiane z bakaliami a całość wykańczamy polewą.
Ten deser najlepiej smakuje po około godzinie, gdy płatki nabiorą soczystości od śliwek i polewy.
Komentarze
Prześlij komentarz