Bulion warzywny z ziemniakami i białą fasolą


     Nie wiem jak Wy ale ja nigdy nie gotuje zup na mięsie czy na kościach. Przez 10 lat byłam wegetarianką, a obecnie jem bardzo mało mięsa. Nauczyłam się robić pyszne, aromatyczne zupy bez mięsa i będę temu wierna :) Kluczem do sukcesu jest przysmażenie cebulki, warzyw i przypraw na maśle klarowanym. Wydobywa to niesamowity smak i aromat. Spróbujcie :)



Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera korzeniowego
  • 5-6 ziemniaków
  • puszka fasoli białej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta imbiru (lub mały kawałek świeżego)
  • sól, pieprz 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na maśle klarowanym. Dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich aromat.

Marchewki, selera i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do cebulki i chwilkę podsmażamy.

Zalewamy wodą (ja zawsze zalewam wrzątkiem zagotowanym w czajniku bo tak jest szybciej) i gotujemy ok 10 - 15 minut.

W tym czasie obieramy i kroimy w kosteczkę ziemniaki i wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy odsączoną białą fasolkę.

Zupę możemy serwować ze śmietaną, koperkiem, natką pietruszki itp.




Komentarze