Nie wiem jak Wy ale ja nigdy nie gotuje zup na mięsie czy na kościach. Przez 10 lat byłam wegetarianką, a obecnie jem bardzo mało mięsa. Nauczyłam się robić pyszne, aromatyczne zupy bez mięsa i będę temu wierna :) Kluczem do sukcesu jest przysmażenie cebulki, warzyw i przypraw na maśle klarowanym. Wydobywa to niesamowity smak i aromat. Spróbujcie :)
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 dużego selera korzeniowego
- 5-6 ziemniaków
- puszka fasoli białej
- 2 łyżki masła klarowanego
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta imbiru (lub mały kawałek świeżego)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na maśle klarowanym. Dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich aromat.
Marchewki, selera i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do cebulki i chwilkę podsmażamy.
Zalewamy wodą (ja zawsze zalewam wrzątkiem zagotowanym w czajniku bo tak jest szybciej) i gotujemy ok 10 - 15 minut.
W tym czasie obieramy i kroimy w kosteczkę ziemniaki i wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy odsączoną białą fasolkę.
Zupę możemy serwować ze śmietaną, koperkiem, natką pietruszki itp.
Komentarze
Prześlij komentarz