Dziś ciąg dalszy szaleństwa papryczkowego. Już zrobiliśmy papryczki chilli w oleju (patrz tutaj) a teraz kolej na marynowane.
Składniki:
- ok. 150 g papryczek chilli
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki octu
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2-3 ząbki czosnku
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Wykonanie:
Ubieramy rękawiczki gumowe przed rozpoczęciem pracy, w przeciwnym
razie będzie nas piekła skóra i możemy przez przypadek zatrzeć sobie
oczy.
Papryczki myjemy, odcinamy z papryczek czubek z łodygą i pozbawiamy ją nasion. Każdą papryczkę kroimy w krążki i wkładamy ile nam się zmieści do wyparzonych słoików.
Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy i zalewamy
gorącą nasze papryczki. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry, aby sprawdzić
czy nakrętki się zassały.
Następnie pasteryzujemy 10-15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz