Jest to ciasto, które powstało na szybko dla niespodziewanych gości. Miałam mąkę kokosową, dojrzałego banana, budyń który uwielbia mój mąż oraz świeże śliwki :) Z tym składników wyszło mi takie o to połączenie.
Składniki na ciasto:
- 1 dojrzały banan
- 6 łyżek mąki kokosowej
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
Pozostałe składniki:
- budyń waniliowy
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego (lub innego słodziwa)
- 6-8 śliwek
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ręką. Tortownicę wykładamy okrągłym papierem i wyklejamy dno zagniecionym ciastem wychodząc na boki. Pieczemy ciasto w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
W międzyczasie smażymy połówki śliwek na patelni lub w rondelku z odrobiną wody i polane miodem.
Następnie przygotowujemy budyń.
Gdy ciasto lekko przestygnie wykładamy na nie budyń. Natomiast śliwki nakładamy na ciasto zaraz przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz