Dziś Sylwester. Będzie to inny Sylwester od wcześniejszych ze względu na sytuację epidemiologiczną. Do wczoraj w ogóle nie czułam, że dziś takie święto. Ale pomyślałam: czemu nie mamy sobie zrobić dziś przyjemności i poświętować? Wieczorem zrobiłam zakupy i wzięłam nawet lody aby dziś przygotować wypasiony deser z galaretką , owocami i bitą śmietaną. Cieszmy się każdym dniem :)
Dlatego postanowiłam dodać na bloga ostatnim rzutem na taśmę - nieskomplikowaną sałatkę dobra na każdą mniejszą lub większą okazję. Smacznego :)
Składniki:
- sałata lodowa
- pęczek rzodkiewek
- długi ogórek
- 4 jajka
- feta
- ziarna słonecznika
- sos (po 2 łyżki majonezu i śmietany, łyżeczka musztardy oraz sól i pieprz)
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Wszystkie warzywa myjemy.
Sałatę drobno kroimy.
Rzodkiewki kroimy w kosteczkę, a ogórka obieramy i również kroimy w kosteczkę.
Fetę kruszymy lub kroimy w kosteczkę.
Wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do większego naczynia, dodajemy ostudzone i pokrojone jajka.
Robimy sos z wyżej wymienionych składników, dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy fetę i delikatnie mieszamy.
Sałatkę wykładamy do miski.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę przed samym podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz