Tego typu sałaty mają prawie nieograniczoną liczbę kombinacji dodawanych do nich składników. Jednak dziś Wam przedstawię mój ulubiony zestaw dodatków do zielonej sałaty :)
Składniki:
- różne rodzaje sałat (miks sałat, rukola, roszponka itp.)
- 50 g sera cheddar
- 50 g sera feta
- 50 g orzechów włoskich
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- jedno awokado
- 6-8 oliwek (ja użyłam dużych zielonych z pestką)
- plus sos do polania (po łyżeczce: musztardy miodowej, musztardy francuskiej, miodu oraz 2 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki wody, sól i pieprz)
Wykonanie:
Sałaty myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. Większe liście sałaty rwiemy na kawałki.
Ser feta kroimy w kosteczkę a ser cheddar na cienkie plasterki i
wykładamy na sałatę. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do
naszej sałatki. Pomidorki myjemy, większe możemy przekroić na połówki i
dodajemy na talerz. Wrzucamy oliwki i orzechy.
Sos mieszamy w szklance z wymienionych wyżej składników. Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem.
Wspaniały przepis na nieszblonową potrawę!
OdpowiedzUsuń