Zielona sałata z oliwkami, cheddarem, awokado i orzechami włoskimi

 

     Tego typu sałaty mają prawie nieograniczoną liczbę kombinacji dodawanych do nich składników. Jednak dziś Wam przedstawię mój ulubiony zestaw dodatków do zielonej sałaty :)


 

Składniki:

  • różne rodzaje sałat (miks sałat, rukola, roszponka itp.)
  • 50 g sera cheddar
  • 50 g sera feta
  • 50 g orzechów włoskich
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • jedno awokado
  • 6-8 oliwek (ja użyłam dużych zielonych z pestką)
  • plus sos do polania (po łyżeczce: musztardy miodowej, musztardy francuskiej, miodu oraz 2 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki wody, sól i pieprz)

Wykonanie:

Sałaty myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. Większe liście sałaty rwiemy na kawałki.
Ser feta kroimy w kosteczkę a ser cheddar na cienkie plasterki i wykładamy na sałatę. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do naszej sałatki. Pomidorki myjemy, większe możemy przekroić na połówki i dodajemy na talerz. Wrzucamy oliwki i orzechy.

Sos mieszamy w szklance z wymienionych wyżej składników. Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem.

 


 

Komentarze

Prześlij komentarz