Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem chrzanowym

     Szpinak w ostatnich latach zyskał na popularność. Już się nie kojarzy nam z przedszkolem. Wręcz przeciwnie z wykwintnymi daniami na uroczyste przyjęcia. Na blogu zamieszczałam już kilka dań ze szpinakiem. Jedno z moich ulubionych to Lasagne ze szpinakiem, cukinia i boczkiem w sosie beszamelowym (patrz tutaj). Niedawno na blogu pojawił się post Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym (patrz tutaj). Był także Omlet - pycha obiad na szybko (patrz tutaj) oraz Antystresowy koktajl ze szpinakiem, kiwi i bananem (patrz tutaj).

     Dziś zaprezentuję zupełnie inny pomysł na szpinak, który jest jedna z jego najlepszych odsłon :)



Składniki:
  • 5 jajek
  • opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego (450 gram)
  • 150 gram łososia wędzonego
  • 2 opakowania serka almette chrzanowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy w rondelku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i dusimy ok 10-15 minut. Następnie studzimy.

Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka oraz mąkę. Białka ubijamy na pianę a następnie łączymy z masą szpinakową delikatnie przy użyciu łyżki.

Blaszkę (półkę z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na papier masę szpinakową. Rozprowadzamy równą warstwę po całej blaszce.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Gdy nasze ciasto wystygnie to delikatnie podnosimy z każdej strony oddzielając je od papieru aby potem łatwiej było nam je zwijać. Całość smarujemy równomiernie serkiem chrzanowym. Wzdłuż dłuższego boku jakieś 5 cm od krawędzi układamy łososia. Całość zwijamy jak roladę a następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 - 3 godziny.

Idealna przekąska na przyjęcie :) Wszystkim smakuje :)


Komentarze