Leczo z cukinii z ziołami włoskimi, świeżym rozmarynem i lubczykiem

     W sezonie na cukinie zawsze kilka a nawet kilkanaście razy robię leczo. W mojej wersji używam wyłącznie cukinii gdyż nie przepadam za papryką. Robi się je bardzo szybko, gdyż cukinia szybko mięknie w gotowaniu.
     Cukinię bardzo lubię choć sama może nie ma wyrazistego smaku. Dlatego do takiego dania używam specjalnych ziół, które nadają temu daniu niepowtarzalny aromat. Dodaję zioła włoskie, które można kupić w torebce lub przygotować samemu tak jak ja to robię (patrz tutaj) oraz świeży lub mrożony rozmaryn w gałązkach.

Leczo z cukinii z ziołami włoskimi, świeżym rozmarynem i lubczykiem


Składniki:
Wykonanie:

Cebulę kroimy drobno. W garnku na leczo rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy na małym ogniu. W tym momencie przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami włoskimi aby wydobyć z przypraw aromat. Dodajemy również po kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego.

Kiełbasę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na podsmażoną cebulę.

Kroimy cukinię w kostkę i wrzucamy na podsmażoną kiełbasę. Zalewamy wodą, która ledwo przykryje warzywa. Gotujemy ok 5 minut, następnie wrzucamy pomidory i cukier. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą w razie potrzeby.

Dajemy 2 gałązki rozmarynu i gotujemy. Leczo jest gotowe, gdy cukinia zmięknie. Na końcu posypujemy posiekanym lubczykiem

Takie danie jest najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się połączą. Wtedy wyciągam gałązki rozmarynu i wyrzucam je. Aromat już zdążył się połączyć z warzywami.

Leczo z cukinii z ziołami włoskimi, świeżym rozmarynem i lubczykiem





Leczo z cukinii z ziołami włoskimi, świeżym rozmarynem i lubczykiem

Komentarze