W sezonie na cukinie zawsze kilka a nawet kilkanaście razy robię leczo. W mojej wersji używam wyłącznie cukinii gdyż nie przepadam za papryką. Robi się je bardzo szybko, gdyż cukinia szybko mięknie w gotowaniu.
Cukinię bardzo lubię choć sama może nie ma wyrazistego smaku. Dlatego do takiego dania używam specjalnych ziół, które nadają temu daniu niepowtarzalny aromat. Dodaję zioła włoskie, które można kupić w torebce lub przygotować samemu tak jak ja to robię (patrz tutaj) oraz świeży lub mrożony rozmaryn w gałązkach.
Składniki:
Cebulę kroimy drobno. W garnku na leczo rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy na małym ogniu. W tym momencie przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami włoskimi aby wydobyć z przypraw aromat. Dodajemy również po kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na podsmażoną cebulę.
Kroimy cukinię w kostkę i wrzucamy na podsmażoną kiełbasę. Zalewamy wodą, która ledwo przykryje warzywa. Gotujemy ok 5 minut, następnie wrzucamy pomidory i cukier. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą w razie potrzeby.
Dajemy 2 gałązki rozmarynu i gotujemy. Leczo jest gotowe, gdy cukinia zmięknie. Na końcu posypujemy posiekanym lubczykiem
Takie danie jest najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się połączą. Wtedy wyciągam gałązki rozmarynu i wyrzucam je. Aromat już zdążył się połączyć z warzywami.
Cukinię bardzo lubię choć sama może nie ma wyrazistego smaku. Dlatego do takiego dania używam specjalnych ziół, które nadają temu daniu niepowtarzalny aromat. Dodaję zioła włoskie, które można kupić w torebce lub przygotować samemu tak jak ja to robię (patrz tutaj) oraz świeży lub mrożony rozmaryn w gałązkach.
Leczo z cukinii z ziołami włoskimi, świeżym rozmarynem i lubczykiem |
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 cebula
- laska kiełbasy
- puszka pomidorów
- łyżeczka ziół włoskich (rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka, pieprz kolorowy)
- 2 gałązki świeżego lub mrożonego rozmarynu
- garść świeżego lub mrożonego lubczyku
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
- olej rzepakowy do smażenia
Cebulę kroimy drobno. W garnku na leczo rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy na małym ogniu. W tym momencie przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami włoskimi aby wydobyć z przypraw aromat. Dodajemy również po kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na podsmażoną cebulę.
Kroimy cukinię w kostkę i wrzucamy na podsmażoną kiełbasę. Zalewamy wodą, która ledwo przykryje warzywa. Gotujemy ok 5 minut, następnie wrzucamy pomidory i cukier. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą w razie potrzeby.
Dajemy 2 gałązki rozmarynu i gotujemy. Leczo jest gotowe, gdy cukinia zmięknie. Na końcu posypujemy posiekanym lubczykiem
Takie danie jest najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się połączą. Wtedy wyciągam gałązki rozmarynu i wyrzucam je. Aromat już zdążył się połączyć z warzywami.
Leczo z cukinii z ziołami włoskimi, świeżym rozmarynem i lubczykiem |
Leczo z cukinii z ziołami włoskimi, świeżym rozmarynem i lubczykiem |
Komentarze
Prześlij komentarz