Wy też uwielbiacie ziemniaczki z piekarnika pachnące rozmarynem? Ja przepadam za nimi. Dziś w towarzystwie schabu na porach z dużą ilością pieczonego czosnku, który w piekarniku nabiera łagodnego smaku.
Schab na porach i ziemniaczki z piekarnika pachnące rozmarynem |
Składniki:
- 4 kawałki schabu jak na kotlety
- marynata do mięsa (łyżka sosu sojowego, ziołowa mieszanka przypraw do grilla, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz kolorowy)
- olej do smażenia i wysmarowani naczynia żaroodpornego
- 2 duże pory
- 6-7 ziemniaków
- oliwa do polania ziemniaków
- 6-8 ząbków czosnku
- gałązka rozmarynu
- zioła włoskie (rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka, pieprz kolorowy)
Wykonanie:
Mięso marynujemy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.
Zamarynowane mięso obsmażamy na patelni do zrumienienia.
Pory myjemy i kroimy w plasterki które przekrawamy na pół.
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki.
Czosnek obieramy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na dno wykładamy pora. Następnie dajemy obsmażone mięso, naokoło układamy ziemniaki i czosnek. Polewamy oliwą a także podlewamy trochę wodą. Całość posypujemy ziołami włoskimi, solą i dajemy gałązkę rozmarynu. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godzinę aż do miękkości mięsa i ziemniaków.
Schab na porach i ziemniaczki z piekarnika pachnące rozmarynem |
Schab na porach i ziemniaczki z piekarnika pachnące rozmarynem |
Komentarze
Prześlij komentarz