Schab na porach i ziemniaczki z piekarnika pachnące rozmarynem


     Wy też uwielbiacie ziemniaczki z piekarnika pachnące rozmarynem? Ja przepadam za nimi. Dziś w towarzystwie schabu na porach z dużą ilością pieczonego czosnku, który w piekarniku nabiera łagodnego smaku.

Schab na porach i ziemniaczki z piekarnika pachnące rozmarynem


Składniki:

Wykonanie:

Mięso marynujemy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.

Zamarynowane mięso obsmażamy na patelni do zrumienienia.

Pory myjemy i kroimy w plasterki które przekrawamy na pół.

Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki.

Czosnek obieramy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na dno wykładamy pora. Następnie dajemy obsmażone mięso, naokoło układamy ziemniaki i czosnek. Polewamy oliwą a także podlewamy trochę wodą. Całość posypujemy ziołami włoskimi, solą i dajemy gałązkę rozmarynu. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godzinę aż do miękkości mięsa i ziemniaków.

Schab na porach i ziemniaczki z piekarnika pachnące rozmarynem




Schab na porach i ziemniaczki z piekarnika pachnące rozmarynem

Komentarze