Lubicie dorsza? Ja bardzo lubię. Upieczony w rękawie w piekarniku jest bardzo soczysty a podany z ryżem i szpinakiem wyśmienity :)
Składniki: (dla 4-5 osób)
Wykonanie:
Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do gotowania kurkumę.
Filety z dorsza wkładamy do rękawa, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz oraz gałązki rozmarynu, opcjonalnie masło i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczarki myjemy, odcinamy ogonki. Na patelni podgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy pieczarki oraz pokrojone suszone pomidory. Dusimy aż odparuje cały sok i wtedy wrzucamy szpinak i posiekany ząbek czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy kilka minut.
Gdy wszystkie składniki będą gotowe serwujemy danie.
Inspiracja:
Magazyn Moje Gotowanie Zima z Warzywami
Składniki: (dla 4-5 osób)
- 2 filety z dorsza
- 2 szklanki ryżu
- 2 opakowania świeżego szpinaku (lub jedno opakowanie mrożonego szpinaku liściastego)
- 20 pieczarek
- słoik suszonych pomidorów
- zioła włoskie (rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka, pieprz kolorowy)
- 1 łyżeczka kurkumy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa do polania dorsza (opcjonalnie dodatkowo łyżka masła)
- łyżka masła klarowanego
- 2-3 gałązki rozmarynu
- rękaw do pieczenia
Wykonanie:
Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do gotowania kurkumę.
Filety z dorsza wkładamy do rękawa, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz oraz gałązki rozmarynu, opcjonalnie masło i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczarki myjemy, odcinamy ogonki. Na patelni podgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy pieczarki oraz pokrojone suszone pomidory. Dusimy aż odparuje cały sok i wtedy wrzucamy szpinak i posiekany ząbek czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy kilka minut.
Gdy wszystkie składniki będą gotowe serwujemy danie.
Inspiracja:
Magazyn Moje Gotowanie Zima z Warzywami
Komentarze
Prześlij komentarz