Wiem, wiem dziś tłusty czwartek, ale pączków to ja nie będę próbowała robić, bo musiała bym je wszystkie zjeść ;) Mi wystarczą takie pyszne, pachnące rozmarynem ziemniaczki z piekarnika :) Są nawet lepsze od frytek. :) Spróbujcie ;)
Składniki:
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w łódki (tak jak na zdjęciu poniżej). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na grill lub termoobieg. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ziemniaczki. Skrapiamy równomiernie oliwą. Posypujemy ziołami włoskimi i solą. Układamy na wierzchu kilka gałązek rozmarynu. Pieczemy do zrumienienia.
(Nie wyrzucajcie upieczonego rozmarynu - jest pyszny :).)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- oliwa
- zioła włoskie (rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka, pieprz kolorowy)
- 2 gałązki rozmarynu (świeży lub mrożony)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w łódki (tak jak na zdjęciu poniżej). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na grill lub termoobieg. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ziemniaczki. Skrapiamy równomiernie oliwą. Posypujemy ziołami włoskimi i solą. Układamy na wierzchu kilka gałązek rozmarynu. Pieczemy do zrumienienia.
(Nie wyrzucajcie upieczonego rozmarynu - jest pyszny :).)
Smaczne i szybkie, u nas czasem właśnie takie smakołyki się robi i sprawdzają się zawsze.
OdpowiedzUsuń