Dorsz z piekarnika podany z marchewką i groszkiem

     Wiem, że jestem trochę mono-tematyczna :) Wciąż ryba, wciąż te zioła włoskie i rozmaryn. Ale jeśli raz spróbujecie tych smaków to będziecie do nich ciągle wracać :) Zapewniam.



Składniki:

Wykonanie:

Filet z dorsza wkładamy do rękawa, polewamy oliwą, dodajemy zioła włoskie, sól i pieprz, gałązki rozmarynu oraz łyżkę masła i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut.

Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Masło klarowane rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy marchewkę. Przyprawiamy kurkumą, curry, solą i pieprzem. Po 2-3 minutach podlewamy niewielką ilością wody. Gdy marchewka zmięknie dodajemy groszek i całość podgrzewamy.

Upieczoną rybkę serwujemy z marchewką i groszkiem. Całość polewamy sosem z ryby.





Komentarze