Łosoś z kluskami śląskimi i szpinakiem

     Lubię w kuchni nietuzinkowe połączenia smaków. Ryba i szpinak to klasyka ale do tego kluski śląskie? :) Spróbujcie. Pycha :)




Składniki: (dla 4 osób)
  • 4 porcje łososia
  • ok. 250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 100 g sera typu feta
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki masła
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • plus kluski śląskie z tego przepisu

Wykonanie:

Kluski śląskie robimy według tego przepisu: Kluski śląskie - bezglutenowy obiad.

Łososia wkładamy do rękawa do pieczenia, skrapiamy oliwą, dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz oraz gałązkę rozmarynu. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut (zależnie od grubości ryby).

W tym czasie szpinak wrzucamy na patelnię i podgrzewamy. Świeży szpinak podlewamy delikatnie wodą a mrożony sam puści soki. Przyprawiamy gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem i solą. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę fetę.

Zagotowujemy wodę na kluski i wrzucamy je do wody na ok. 8 minut przez wyjęciem ryby z piekarnika.

Pozostałe masło roztapiamy w małym rondelku lub patelni. Polewamy nim ugotowane i odcedzone kluski śląskie.

Wykładamy całość na talerze i serwujemy oryginalny i pyszny obiad :)





Komentarze