Niedawno przestawiałam Wam propozycję jak wykorzystać mięso z rosołu do nadziewania papryki, którą potem zapiekaliśmy w piekarniku (patrz tutaj). Dziś mam drugą opcję na wykorzystanie mięsa z rosołu do nadziewania bakłażanów. Która podoba Wam się bardziej? :)
Składniki:
Wykonanie:
Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy miąższ i go kroimy w kosteczkę.
Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Mięso z rosołu obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Natkę pietruszki siekamy.
Fetę kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony miąższ z bakłażana. Po 5 minutach duszenia dodajemy mięso z rosołu i ugotowaną komosę. Przyprawiamy i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany, układamy je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy je rosołem (możemy ewentualnie polać wodą), na wierzchu układamy pokrojoną fetę i gałązki rozmarynu.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości około pół godziny.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 100 g komosy ryżowej
- mięso z rosołu z jednej ćwiartki kurczaka
- 4 łyżki rosołu
- pół kostki polskiego sera typu feta
- pęczek natki pietruszki
- pół łyżeczki ziół włoskich
- 1-2 gałązki rozmarynu
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy miąższ i go kroimy w kosteczkę.
Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Mięso z rosołu obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Natkę pietruszki siekamy.
Fetę kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony miąższ z bakłażana. Po 5 minutach duszenia dodajemy mięso z rosołu i ugotowaną komosę. Przyprawiamy i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany, układamy je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy je rosołem (możemy ewentualnie polać wodą), na wierzchu układamy pokrojoną fetę i gałązki rozmarynu.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości około pół godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz