Bakłażanowe łódki z kurczakiem z rosołu, komosą ryżową i fetą

     Niedawno przestawiałam Wam propozycję jak wykorzystać mięso z rosołu do nadziewania papryki, którą potem zapiekaliśmy w piekarniku (patrz tutaj). Dziś mam drugą opcję na wykorzystanie mięsa z rosołu do nadziewania bakłażanów. Która podoba Wam się bardziej? :)


Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 100 g komosy ryżowej
  • mięso z rosołu z jednej ćwiartki kurczaka
  • 4 łyżki rosołu 
  • pół kostki polskiego sera typu feta
  • pęczek natki pietruszki
  • pół łyżeczki ziół włoskich
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy miąższ i go kroimy w kosteczkę.

Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Mięso z rosołu obieramy i kroimy na drobne kawałki.

Natkę pietruszki siekamy.

Fetę kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony miąższ z bakłażana. Po 5 minutach duszenia dodajemy mięso z rosołu i ugotowaną komosę. Przyprawiamy i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany, układamy je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy je rosołem (możemy ewentualnie polać wodą), na wierzchu układamy pokrojoną fetę i gałązki rozmarynu.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości około pół godziny.




Komentarze