Uwielbiam cukinię. To najprawdopodobniej moje ulubione warzywo ;) przez wielu niedoceniane. Oprócz wartości odżywczych, bogactwa witamin i minerałów ma ona także pozytywy wpływ na proces trawienia oraz odkwasza organizm.
Cukinia ma wszechstronne zastosowanie. Można ją jeść na surowo, piec, smażyć, grillować, faszerować a nawet zrobić z niej ciasto. Ja uwielbiam cukinię połączoną z ziołami włoskimi zapiekaną w piekarniku.
Składniki:
Wykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki grubości ok. pół centymetra.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na nim plasterki cukinii tak aby częściowo na siebie zachodziły. Polewamy je pozostałą oliwa, posypujemy ziołami włoskimi i solą oraz układamy na nich świeży rozmaryn.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 na termoobiegu z grillem. Cukinię pieczemy około 15 minut.
Tak przygotowaną cukinię możemy zjeść samą, dodać do sałatki lub wykorzystać jako dodatek do obiadu. Możemy ją również użyć do zrobienia pizzerinek z ciastem francuskim albo zblendować z ciecierzycą na pastę do kanapek.
Cukinia ma wszechstronne zastosowanie. Można ją jeść na surowo, piec, smażyć, grillować, faszerować a nawet zrobić z niej ciasto. Ja uwielbiam cukinię połączoną z ziołami włoskimi zapiekaną w piekarniku.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka ziół włoskich (patrz tutaj)
- 2 gałązki rozmarynu
- szczypta soli
Wykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki grubości ok. pół centymetra.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na nim plasterki cukinii tak aby częściowo na siebie zachodziły. Polewamy je pozostałą oliwa, posypujemy ziołami włoskimi i solą oraz układamy na nich świeży rozmaryn.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 na termoobiegu z grillem. Cukinię pieczemy około 15 minut.
Tak przygotowaną cukinię możemy zjeść samą, dodać do sałatki lub wykorzystać jako dodatek do obiadu. Możemy ją również użyć do zrobienia pizzerinek z ciastem francuskim albo zblendować z ciecierzycą na pastę do kanapek.
Komentarze
Prześlij komentarz