Podobne ciasto w wersji z glutenem znajdziecie tutaj. Dziś jego wersja bezglutenowa i dodatkowo bez cukru ale równie smaczna :)
Składniki:
Wykonanie:
Owoce myjemy, truskawki pozbawiamy szypułek a czereśnie drylujemy.
Całe jajka ubijamy z erytrolem i pastą waniliową.
Dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz olej i ubijamy do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wrzucamy owoce.
Pieczemy w 180 stopniach na termoobiegu ok 30 - 40 minut.
Dodatkowe informacje:
Bez termoobiegu pieczenie potrwa do godziny.
Możemy użyć innych owoców: śliwek, wiśni świeżych lub prażonych, rabarbaru itp.
Składniki:
- 4 jajka
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 5 łyżek erytrolu
- 12 łyżek oleju rzepakowego
- szczypta pasty waniliowej (opcjonalnie)
- ok. 300-400 g owoców (ja dałam truskawki i czereśnie)
Wykonanie:
Owoce myjemy, truskawki pozbawiamy szypułek a czereśnie drylujemy.
Całe jajka ubijamy z erytrolem i pastą waniliową.
Dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz olej i ubijamy do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wrzucamy owoce.
Pieczemy w 180 stopniach na termoobiegu ok 30 - 40 minut.
Dodatkowe informacje:
Bez termoobiegu pieczenie potrwa do godziny.
Możemy użyć innych owoców: śliwek, wiśni świeżych lub prażonych, rabarbaru itp.
Komentarze
Prześlij komentarz