Zupa cebulowa z tymiankiem podana z bagietką i serem zółtym


     Cebula to bardzo zdrowe warzywo. Ma właściwości bakteriobójcze i jest bogata w witaminę C. Dlatego warto naszą dietę wzbogacać o to warzywo. Nie musimy ograniczać się do stosowania jej jedynie jako dodatek do dań. Możemy użyć jej jako główny składnik dania, tak jak to ma miejsce w przypadku zupy cebulowej :)




Składniki:
  • 2 kg cebuli
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 litry bulionu warzywnego (patrz tutaj)
  •  100 g tartego sera np cheddar
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • bagietka

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.

W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy pół godziny.

Bagietkę kroimy na kromki.

Zupę serwujemy na głębokich talerzach z kromką bagietki posypaną serem żółtym.










Komentarze