Cebula to bardzo zdrowe warzywo. Ma właściwości bakteriobójcze i jest bogata w witaminę C. Dlatego warto naszą dietę wzbogacać o to warzywo. Nie musimy ograniczać się do stosowania jej jedynie jako dodatek do dań. Możemy użyć jej jako główny składnik dania, tak jak to ma miejsce w przypadku zupy cebulowej :)
Składniki:
- 2 kg cebuli
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 litry bulionu warzywnego (patrz tutaj)
- 100 g tartego sera np cheddar
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- bagietka
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy pół godziny.
Bagietkę kroimy na kromki.
Zupę serwujemy na głębokich talerzach z kromką bagietki posypaną serem żółtym.
Komentarze
Prześlij komentarz