Były już wegetariańskie kulki z białej fasoli (tutaj), kotlety z buraka (tutaj) oraz pulpety z kaszy jęczmiennej (tutaj). Kotlety wege dają nam nieograniczone możliwości doboru składników. Spróbujcie, pokombinujcie i przekonajcie się, że są pyszne, łatwe do zrobienia, zdrowe i pożywne :)
Składniki:
Płatki komosy ryżowej zaparzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinie ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Ziarna słonecznika mielimy w młynku.
Natkę drobno siekamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na termoobiegu.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15-20 minut do zrumienienia. Podajemy do obiadu lub jako przekąskę z sałatką.
Składniki:
- 1 cukinia (średniej wielkości)
- 80 g płatków quinoa (komosy ryżowej)
- 50 g ziaren słonecznika
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- sól, pieprz
Płatki komosy ryżowej zaparzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinie ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Ziarna słonecznika mielimy w młynku.
Natkę drobno siekamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na termoobiegu.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15-20 minut do zrumienienia. Podajemy do obiadu lub jako przekąskę z sałatką.
Komentarze
Prześlij komentarz